Naden en kieren

Het verbeteren van de naad- en kierdichting is een relatief kleine ingreep waarmee je een hoop energie kunt besparen. Bovendien kan het verbeteren van de naad- en kierdichting ook onaangename tocht verhelpen en zo het comfortniveau in de woning verhogen.

Bij het aanpakken van de kierdichting moet wel stil worden gestaan bij de ventilatie. In veel woningen zorgen naden en kieren (onbewust) voor de ventilatie en dit zorgt hiermee voor een gezond binnenklimaat. Ga je aan de slag met het verbeteren van de naden en kieren in jouw woning? Houd dan goed in de gaten dat er voldoende luchtverversing is.

Naden en kieren zijn goed zelf te dichten, waardoor de kosten enorm mee vallen. Hierdoor zijn de kosten (voor het materiaal) snel terug te verdienen. Milieu Centraal geeft aan dat in een gemiddelde tussenwoning per jaar circa 70 m3 gas bespaard kan worden door naden en kieren te dichten.

Meer informatie over het verbeteren van de naad- en kierdichting en de punten waar je goed op moet letten is hieronder te lezen in de vorm van een aantal veel gestelde vragen.

Veel gestelde vragen

Wat kan ik doen om naden en kieren te dichten?

Er zijn zeer veel manieren om de naden en kieren in de woning te dichten. Hieronder wordt ingegaan op de naden en kieren bij de kozijnaansluitingen, ramen, deuren en bij de leidingen.

Kozijnaansluitingen
De aansluiting tussen het kozijn en de gevel zorgt bij veel oude woningen voor kieren. Dit ondanks het feit dat veel kieren al worden afgedicht met een houten lat. Door de kieren naast het kozijn komt de lucht alsnog de woning binnen, deze lucht van buiten zorgt dat de binnenlucht in beweging komt. Dit kan voor een onaangenaam gevoel (tocht)  in de woning zorgen. Je kunt de kieren bij de kozijnaansluitingen vermijden met een elastische kit uit een spuitpistool. Je dient hiervoor eerst de kier schoon te maken, vervolgens kun je met de elastische kit de kieren vullen. Je kunt de kit gladmaken met een vochtige vinger (neem een bakje water met een druppeltje afwasmiddel). Tape eventueel de randen af met schildertape, zodat je de kit netjes kunt aanbrengen.

Sommigen kieren zijn zo groot dat je het niet redt met alleen een elastische kit. Als dit het geval is raden wij aan om eerst de kier met schuimband te vullen. Je kunt met behulp van bijvoorbeeld een schroevendraaier de schuimband in de kier drukken. De schuimband moet circa 1,5x zo groot zijn als de breedte van de voeg.

Een andere mogelijkheid is het dichten van de kieren met pur-schuim. Dit isoleert uitstekend ,maar ziet er doorgaans een stuk minder fraai uit dan het afdichten met elastische kit. Indien mogelijk kan je er voor kiezen om een houten afdeklat te gebruiken om dit af te dekken.

Ramen
Het voorkomen van naden en kieren bij de ramen kun je op twee simpele manieren doen. De eerste methode is met kleefband (tochtband). De tweede methode is met tochtstrips. Tochtbanden en tochtstrips worden op de vaste delen van het kozijn bevestigd, daar waar het raam tegen het kozijn komt. Er zijn momenteel veel soorten tochtbanden en tochtstrips op de markt in allerlei soorten materialen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Zelfklevende tochtband van schuim;
  • Zelfklevende tochtstrips van EPDM (rubber) in verschillende vormen;
  • (flexibele) tochtstrips van siliconen;

Het grootste verschil zit in de prijs/kwaliteit verhouding van de tochtbanden of tochtstrips. Een zelfklevende tochtband van schuim gaat in de regel minder lang mee dan een strip van rubber in een aluminium lijst, dit zie je daarom ook vaak terug in de prijs. De keuze voor het soort tochtband of tochtstrip is dus afhankelijk van de prijs die je er voor over hebt.

Uiteraard moet het materiaal wel de juiste dikte hebben, zodat de kier in ieder geval afgesloten wordt.
Let er wel op dat je van te voren goed opmeet hoe groot de kier is.

Deuren
Het vermijden van naden- en kieren rondom het deurkozijn is voornamelijk van toepassing op buitendeuren. Het is vaak niet verstandig om naden en kieren bij de binnendeuren te dichten. Dit zorgt namelijk dat de natuurlijke luchtcirculatie binnen de woning stil komt te staan. Naden en kieren bij buitendeuren zorgen er daarentegen voor dat er onnodige kou de woning binnenkomt. Je kunt rondom de deur verschillende soorten maatregelen treffen om naden en kieren te voorkomen, namelijk:

  • Daar waar de deur tegen het kozijn komt;
  • Onder de deur;
  • Bij de brievenbus.

Daar waar de deur tegen het kozijn komt zijn dezelfde materialen mogelijk als bij het vermijden van naden en kieren bij het raam. Namelijk het vermijden van naden en kieren met tochtbanden of tochtstrips. Enkele voorbeelden:

  • Zelfklevende tochtbanden van schuim;
  • Zelfklevende tochtstrips van EPDM (rubber) in verschillende vormen;
  • (Flexibele) tochtstrips van siliconen;
  • (Flexibele) geschuimde PVC tochtstrip;
  • EPDM tochtstip in aluminium profielen.

Net als bij het raamkozijn zit het grootste verschil in de prijs/kwaliteit verhouding van de tochtbanden of tochtstrips. Een zelfklevende tochtband van schuim gaat in de regel minder lang mee dan een strip van rubber in een aluminium lijst, dit zie je daarom ook vaak terug in de prijs.

Het vermijden van kieren onder de deur kun je heel makkelijk doen met een vaste dorpelstrip. Deze is makkelijk te bevestigen. Voor de dorpelstrip zijn speciale profielen ontwikkeld. De meest eenvoudige dorpelstrip is de dorpelstrip van kunststof of aluminium profiel. Deze hebben een rubberflap of nylon borstel.

Het voorkomen van tocht bij de brievenbus is heel makkelijk zelf uit te voeren doormiddel van het aanbrengen van afdekplaten die bestaan uit een brievenbusborstel, al dan niet in combinatie met een brievenbusklep. In de meeste gevallen is het aanbrengen van een brievenbusborstel (met afdekklep) zeer eenvoudig omdat de schroefgaten al in de afdekplaat zit. Je hoeft het dan alleen nog middels schroeven te bevestigen aan de deur. Indien de klep niet helemaal goed aansluit op de deur kan het verstandig zijn om de randen van de klep af te kitten.

Hoe kan ik zonder infraroodcamera naden en kieren opsporen?

Wanneer de wind op de gevel staat kan je met je hand/vinger voelen of er tocht aanwezig is. Dit is men name goed te voelen wanneer het wat kouder is.  Tevens waar licht langs aansluitingen te zien is, komt ook lucht naar binnen.

Mijn deur/raam is krom getrokken waardoor er veel tocht ontstaat. Wat kan ik hier aan doen?

Soms is een deur of raam zo krom getrokken dat er met tochtstrips bijna niets aan te doen valt. Indien er bij de deur of het raamkozijn nog geen extra sluitingen (raamboompjes) aanwezig zijn, dan kan dit uitkomst bieden. Hierdoor sluit de deur of het raam over het algemeen beter tegen de kaderprofielen. Dit helpt voornamelijk in de hoeken.

Bij raamkozijnen komen onze adviseurs het nog wel eens tegen dat er één raamboompje in het midden van het kozijn is geplaatst. In die gevallen raden wij aan dit raamboompje te verplaatsen en een tweede raamboompje toe te voegen, zodat zowel aan de onder- als aan de bovenzijde een extra sluiting aanwezig is.

Plaats raamboompjes met de haak naar boven. Mocht de sluiting verslappen en hierdoor vanzelf naar beneden vallen, dan valt deze open. Plaats je het raamboompje andersom, dan ontstaat het gevaar op buitensluiting (deze kan dan vanzelf in het slot vallen). Met kinderen worden deze sluitingen nog wel eens bewust niet aangebracht in verband met eventueel buitensluiten.

Na het aanbrengen van tochtstrips sluit mijn raam niet meer (goed), wat kan ik hier aan doen?
Let bij het aanschaffen van tochtstrips goed op de benodigde dikte. In de bouwmarkt zijn vele soorten tochtstrips te verkrijgen. Zorg dat je de juiste tochtstrip gebruikt voor de juiste toepassing.

Soms kan het ook verstandig zijn om niet te werken in de sponning van het kozijn, maar op het kozijn zelf. Dit is van toepassing bij houten kozijnen. Zie de onderstaande afbeeldingen.

Zijn er aandachtspunten waar ik op moet letten?

Ja, let bij het aanpakken van de naden en kieren op de volgende punten:

  • Meet van te voren goed de kieren en het kozijn op. Op deze manier weet je precies hoeveel materiaal je nodig hebt;
  • Naden en kieren tussen ‘warme’ ruimtes onderling is niet erg, dit is alleen maar goed voor de juiste luchtcirculatie;
  • Maak van te voren de kozijnen, ramen en deuren goed schoon;
  • Lees altijd van te voren goed de gebruiksaanwijzing;
  • Controleer tijdens het plaatsen van de tochtband of tochtstrip of de ramen en/of deuren nog goed sluiten;
  • Als je achteraf besluit de kozijnen te schilderen is het raadzaam om de tochtband of tochtstrip af te tapen.
    De verf zorgt er namelijk voor dat de tochtband of tochtstrip stug wordt;
  • Zorg dat de elastische kit goed schoon gehouden wordt, op deze manier gaat het langer mee.