Kleine maatregelen kunnen al voldoende actie zijn om energie te besparen in uw woning in Zwolle of omgeving. Onder kleine maatregelen verstaan we onder andere een actie, zoals het dichtmaken van naden en kieren, aluminiumfolie plakken achter uw radiator of waterzijdig inregelen voor uw woning in Zwolle en omgeving Apeldoorn. Door het nemen de juiste kleine maatregelen voorkomt u hoge energie- en stookkosten.
Kleine maatregelen als actie tegen energiebesparing in Zwolle
Het nemen van kleine maatregelen is al voldoende actie voor energiebesparing in uw woning in Zwolle en omgeving. Een van deze kleine maatregelen die u kunt nemen is het plakken van radiatorfolie. Hierbij wordt de warmte tegengehouden, waardoor de stookkosten laag blijven. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld ook naden en kieren dicht laten maken. Deze naden en kieren komen vaker terug in huis dan u denkt. Deze zitten bijvoorbeeld op plekken, zoals de brievenbusklep, rondom ramen en kozijnen, tussen gipsplaten en bij het kruipluik.
Interesse in energiebesparing? Neem contact op!
Heeft u zelf interesse in het besparen van energie bij uzelf ? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden die de perfecte oplossing bieden tegen dit probleem. Bent u benieuwd welke maatregelen er zijn en wat wij hierin voor u kunnen betekenen? Wij vertellen u graag meer over wat wij doen en geven u graag antwoord op al uw vragen. Hiervoor neemt u contact met ons op door te bellen naar 06 2397 6208 of stuur een e-mail naar info@binnenstadduurzaam.nl.
Waterzijdig inregelen in acht stappen
Tekst: Joop van Vlerken, Beeld: Honeywell
Met waterzijdig inregelen worden verwarmingsinstallaties hydraulisch in balans gebracht en krijgen alle afgifte-elementen de juiste volumestroom. Hierdoor dalen de stookkosten en ervaren bewoners en gebouwgebruikers veel comfort. Hoe pak je dat aan?
Waterzijdig inregelen is nodig bij klachten, vervanging van een warmteopwekker, bij een renovatie en bij nieuwbouw. Het is niets meer of minder dan het afstemmen van de volumestromen in een installatie op basis van het installatieontwerp.
Inregelen warmtepompen en warmtenetten
Waterzijdig inregelen is niet alleen nodig bij gasgestookte cv-installaties, maar ook bij warmtepompinstallaties en warmtenetten. Doordat nog niet alle verwarmingsinstallaties ingeregeld zijn, kampen veel mensen met temperatuur- of geluidsklachten.
Inregelen in acht stappen
De hier beschreven inregelmethode is de voorinstelmethode, deze verloopt volgens de volgende stappen:
1. Tap eerst het volledige warmtesysteem af om goed te kunnen inregelen.
Demonteer de oude kraan
2. Vervang de oude mechanische kranen door radiatorkranen die statisch of dynamisch instelbaar zijn.
Monteer het nieuwe thermostatische radiatorventiel.
3. Vul de installatie opnieuw. Doe dit zo langzaam mogelijk om zoveel mogelijk aanwezige lucht te laten ontsnappen.
4. Schakel de warmteopwekker in en breng de installatie naar een zo hoog mogelijke watertemperatuur.
5. Schakel de warmteopwekker weer uit, wacht tien minuten en ontlucht de installatie opnieuw.
6. Maak de voorinstelling op de thermostaatkraan en het handwiel en plaats de nieuwe thermostaatknop.
7. Schakel de warmteopwekker nu weer in.
8. Nu de kranen zijn ingesteld, kunnen ook de instellingen in de warmteopwekker en de kamerthermostaat aangepast worden.
9. Stel het vermogen van de warmteopwekker af op het afgiftesysteem.
10. Pas de instelling van de modulerende pomp daar ook op aan.
11. Stel de kamerthermostaat via het installateursmenu in op het afgiftesysteem.
Aandachtspunten bij waterzijdig inregelen
- Het is slim om een vuilfilter in de verwarmingsinstallatie te plaatsen, zodat minder snel vervuilingen in het systeem optreden en zo de levensduur van de installatie wordt verlengd.
- Een training waterzijdig inregelen volgen, is raadzaam. Er zijn hiervoor verschillende tutorials te vinden op het internet.
- Naast de voorinstelmethode is er ook de temperatuurmethode. Deze wordt meestal in de bestaande bouw gebruikt als er geen installatiegegevens beschikbaar zijn en het leidingsysteem uit het zicht is gemonteerd.