Actie zonnepanelen
Er is meer mogelijk met zonnepanelen en -collectoren op monumenten en in het beschermd stadsgezicht. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders, op verzoek van de gemeenteraad, nieuw beleid gemaakt. De nieuwe regels worden onderdeel van de Welstandsnota om ze te kunnen gebruiken bij toekomstige vergunningaanvragen.
Het nieuwe beleid levert een bijdrage aan duurzame opwek en aan het terugdringen van energiekosten van eigenaren van gebouwen in het beschermd stadsgezicht. Dankzij de evenwichtige balans blijven ook de unieke kwaliteiten van het beschermd stadsgezicht behouden. Daarom mogen zonnepanelen straks zeer beperkt zichtbaar zijn vanaf openbaar toegankelijk gebied (zoals de straat) en moeten ze in dezelfde kleur als het dak zijn uitgevoerd. De regels voor monumenten zijn aangepast.
Actie isolatie-advies met offerte
Isoleren is maatwerk. Het isoleren van een woning is altijd maatwerk. Daarom bied Binnenstad Duurzaam een vrijblijvend isolatie-adviesgesprek met offerte aan. Tijdens dit gesprek bekijkt de adviseur de mogelijkheden en adviseert welke isolatiemaatregelen of materialen hij of zij het beste vinden. Het is een deskundig bedrijfsadviseur die u gratis een onderbouwd isolatie-advies op maat kan geven.
Je bent tot niets verplicht.
Actie Regenton
Binnenstad Duurzaam start de actie plaats een regenton in uw tuin of op uw terras. Een regenton helpt om tuinen groener te houden en je planten fit te houden. Met een regenton recycle je regenwater. Dit helpt weer om watertekorten tegen te gaan. Bij zware buien zorgt een regenton ervoor dat bodem en riool het vele water kunnen verwerken. Een regenton is daarom goed voor mens, en planten in de binnenstad. Het leefklimaat wordt hiermee verbeterd.
Groen en een gezonde binnenstad
Binnenstad Duurzaam gaat actief vergroenen
Een plantje mogelijk planten waar nu een stoeptegel ligt, hangplanten aan muren plaatsen. Meer groen in de binnenstad. Een groene omgeving zorgt voor meer koelte tijdens warme dagen en voor een leefomgeving voor vlinders, bijen en vogels. Bewoners maken buurtmoestuinen, geveltuintjes, groene daken en biodiverse insectenparadijsjes in achtertuinen. Ze plaatsen ook regentonnen zie de actie regentonnen en insectenhotels. Binnenstad Duurzaam wil samen met u de binnenstad vergroenen.
Leg een groendak aan
Zo kun je je platte dak veranderen in een groendak met een bloenenweide met inheemse bloemen. Een groendak zorgt voor koeling, is isolerend , vermindert hitte stress en is goed voor bijen, vlinders en vogels. Bovendien is het goed voor het behoud van je dakleer, dat hierdoor twee keer zo lang meegaat.
Vang Regenwater op
Installeer een regenton in je tuin of voor het huis. Je vangt regenwater op, waardoor stortbuien het riool minder belasten en straten niet blank komen te staan. Die komen steeds vaker voor. Je bespaart ook nog eens kraanwater, doordat je je planten water kunt geven uit de regenton. Kijk hier voor een subsidie van de gemeente Zwolle.